BOWLING

Bowling-ul este unul dintre cele mai vechi jocuri de pe pamant, o varianta a acestuia regasindu-se si Egiptul antic inca din anul 3200 i.e.n. Bowling-ul a fost preluat de babilonieni si apoi Julius Caesar l-a "importat" pina in nordul Italiei. Bowling-ul pe care il stim astazi a fost descris prima oara intr-un articol intr-un manuscris cu o varste de aproximativ 800 de ani, era un joc al nobililor si se juca pe un teren neacoperit. Anul in care bowling-ul modern a captat ceva mai mult atentia jucatorilor a fost 300 e.n., fiind considerat un proces de purificare a crestinilor din acea vreme. Versiunea de Bowling practicata in Olanda, aseza cele 9 popice sub forma unui diamant, iar scopul loviturii era capopicul care se afla in mijlocul "diamantului" sa fie doborat. Acest sport a cunoscut pe parcursul secolelor o dezvoltare contuinua, astfel incat in epoca moderna, se organizeaza destul de frecvent, concursrui in sali de bowling cu piste special amenajate, ce au prevazute tabele electronice de marcaj si multe alte facilitati. .. Suprafata de joc a bowlingului este reprezentata de o pista de 23 metri lungime si 1 metru latime, pe lateralul pistei fiind cate un senal pentru bilele care ies de pe pista inainte de a lovi popicele cat si pentru ca bilele sa ajunga inapoi la linia de aruncare. Bilele de bowling au au trecut si ele prin multiple transformari in timp, la inceput ele erau confectionat din pietre, lemn apoi sa recurs la materiale moderne precum cauciucul si plasticul. Acum bilele de bowling cele mai performante se realizeaza din uretan rasina sau particule. Nici internetul nu a scapat de pasionatii de Bowling, si astfel au aparut si site-uri in care jocul de bowlingul este prezentat sub forma virtuala

Tehnica jocului de bowling

Bowling-ul este un sport de precizie, deci trebuie inteleasa foarte bine tehnica de joc, pentru a putea beneficia de rezultatele cele mai bune.

Pozitia de plecare:

- pentru a gasi pozitia de plecare, trebuie sa plecati cu spatele de la linia neagra (foul line), care separa zona de aruncare a bilei (approach) si pista

- va trebui sa faceti cam 4 pasi si jumatate si veti gasi linia de plecare

Sincronizarea intre pasi si bratul cu care se face aruncarea Īn imaginea urmatoare veti vedea sincronizarea īntre pasi si bratul cu care efectuati aruncarea, iar mersul va trebui sa fie degajat:

Pozitia de plecare si primul pas

Pasul II

Pasul III

Pasul IV


Urmatoarea etapa este gasirea traiectoriei de strike (target) si īn baza acesteia putem aplica regula 3-6-9, care reprezinta de fapt mutarea picioarelor sau traiectoria bilei pe pista, tinānd cont de bordurile de parchet din structura pistei.

Gasirea traiectoriei de strike sau spare Popica centrala se afla pozitionata pe bordul nr. 19, dar pentru strike bila va trebui sa ajunga pe bordul 17.

Linia de target a bilei va fi undeva la nivelul sagetilor, deci īn timpul tragerii va trebui sa urmariti acel bord, iar bratul cu bila va fi īndreptat spre ea.

Dupa ce am gasit traiectoria de strike, va fi mai usoara si executia spare-ului, pentru popicele din partea stānga punctul de referinta va fi cel de strike, iar pentru popicele din partea dreapta, punctul de referinta va fi sageata centrala a pistei.

Explicatii pentru executia spare-ului:

- popica nr.1: tragerea va fi pe acelasi target de strike

- popica nr.2: va trebui sa va mutati 3 borduri la dreapta cu picioarele fata de pozitia initiala de strike, iar linia sau sageata va fi aceiasi

- popica nr.3: va trebui sa va mutati 3 borduri cu picioarele spre stānga iar target linia de strike

- popica nr.4: mutare 6 borduri dreapta

- popica nr.5: acelasi target de strike

- popica nr.6: va trebui sa va mutati cu picioarele 3 borduri dreapta de la marginea stānga a pistei iar target va fi sageata centrala

- popica nr.7: mutare 9 borduri dreapta

- popica nr.8: mutare 3 borduri la dreapta fata de linia de strike

- popica nr.9: mutare 3 borduri stānga fata de target strike

- popica nr.10: traiectoria va fi sageata centrala, iar pozitia picioarelor va fi pe ultimul bord din partea stānga a pistei

Gasirea traiectoriei de strike sau spare Spare-ul mai poate fi executat si īn cea de a doua varianta, ramānānd cu picioarele īn pozitia initiala de strike iar pentru target va trebui sa va mutati la nivelul sagetilor pe pista, mai multe detalii le vedeti īn imaginile urmatoare.

Sagetile si punctele de target sunt pozitionate la o distanta de 5 borduri de parchet.

Daca ati avut rabdare sa cititi si sa intelegetti aceste mutari, va fi mai usor acum sa realizati o partida de bowling cu un punctaj mai bun.

Distractie placuta si un joc bun!